Zijnsoriëntatie is een bijzondere benadering, ontwikkeld door Hans Knibbe, die gericht is op het zijn in het moment en het verkennen van de diepere lagen in onszelf.
Het verenigt oeroude wijsheden – voornamelijk Tibetaans boeddhisme – met moderne, westerse psychologische kennis, waarmee het voorbij het gebruikelijke onderscheid tussen psychotherapie en spiritualiteit gaat. Dit maakt Zijnsoriëntatie uniek: het is gericht op therapeutisch werk, terwijl het een spiritueel vertrekpunt heeft.
De zijnsgeoriënteerde visie gaat uit van het idee dat elk mens, met al zijn of haar gedragingen, een uitdrukking is van fundamentele goedheid. We hebben ieder een essentie, die in wezen vrij en liefdevol is, en goed wil doen.
Doordat we echter allemaal in aanraking komen met vormen van lijden – klein of groot – ontwikkelen we van meet af aan reflexen en patronen om onszelf tegen dat lijden te beschermen. In dat proces verliezen we in meer of mindere mate het contact met en het vertrouwen in onze fundamentele goedheid en ware aard.
Zijnsoriëntatie gaat over het herontdekken en herstellen hiervan, zodat jouw eigen, unieke kwaliteiten weer toegankelijk voor jou worden en je ze kunt integreren in alle facetten van je leven.
De focus ligt op het herstellen van de verbinding met jezelf. In tegenstelling tot veel traditionele vormen van therapie, legt Zijnsoriëntatie daarbij de nadruk op het zijn in plaats van op het doen.
We hebben namelijk allerlei manieren om steeds te ontsnappen aan wat zich voordoet in elk moment, maar de belangrijkste voorwaarde om gelukkig te zijn is om geen strijd te hebben met wat zich aandient. Daarom is het belangrijk te leren om ons zoveel mogelijk open te stellen voor wat er in het nu gebeurt, en daar ontspannen aanwezig bij te zijn.
Vaak spreekt Zijnsoriëntatie mensen aan die op zoek zijn naar meer innerlijke rust, zelfinzicht en een diepere verbinding met zichzelf. Het helpt je om de diepte van je innerlijke ervaring te begrijpen, om jezelf te ontdekken en te accepteren zoals je werkelijk bent.
In plaats van alleen maar te ‘doen’ en te reageren op het leven, leer je hoe je volledig aanwezig kunt zijn, bij jezelf en de wereld om je heen. Dit brengt rust, kracht, helderheid en compassie in je leven.
Verwacht echter geen ‘quick fix’ die je meteen van je moeilijkheden zal verlossen, maar een duurzame, zeer krachtige benadering die blijvende veranderingen teweeg zal brengen in hoe je jezelf en de wereld ervaart.
Zijnsgeoriënteerde begeleiding kan voor veel mensen waardevol zijn, maar is vooral geschikt voor:
In de sessies is er ruimte om echt stil te staan bij jouw situatie en wat zich in het moment aandient. Onbewuste patronen en reflexen die jou in je leven aansturen komen aan het licht, en daarbij ontspannen aanwezig leren zijn zal je helpen je problemen beter te zien, te begrijpen en toegang te krijgen tot je eigen wijsheid.
Het trainen van presentie stelt je daarnaast in staat om vaker contact te maken met je vrije, liefdevolle aard.
Je zult verder ontdekken dat werkelijke, diepgaande transformatie als vanzelf ontstaat als je bereid bent alle delen van jezelf te verwelkomen. Ja, ook datgene waar je eigenlijk graag vanaf wilt. Dat is de bijzondere kracht van radicale acceptatie.
Wat je gaandeweg zult leren is een vredige grondhouding van waaruit je met moeilijkheden kunt omgaan op een waarachtige, liefdevolle en daadkrachtige manier. Je zult je voor je geluk en balans minder afhankelijk voelen van wat er allemaal buiten je gebeurt, en ondervinden dat hoe jij met jezelf omgaat de blauwdruk is voor hoe je het leven ervaart. Die relatie met jezelf, en de kwaliteit daarvan op een hoger plan brengen, is waar we steeds mee zullen werken.
Mijn begeleiding is praktisch, in de zin dat ik veel werk met oefeningen. Diepzinnig, in de zin dat ik verder kijk dan de oppervlakte.
Om je een beeld te geven van wat je concreet kunt verwachten in sessies som ik hieronder een aantal belangrijke kenmerken van mijn werkwijze op: