Zijnsoriëntatie is een bijzondere benadering, ontwikkeld door Hans Knibbe, die gericht is op het zijn in het moment en het verkennen van de diepere lagen in onszelf.
Het verenigt oeroude wijsheden – voornamelijk Tibetaans boeddhisme – met moderne, westerse psychologische kennis, waarmee het voorbij het gebruikelijke onderscheid tussen psychotherapie en spiritualiteit gaat. Dit maakt Zijnsoriëntatie uniek: het is gericht op therapeutisch werk, terwijl het een spiritueel vertrekpunt heeft.
De zijnsgeoriënteerde visie gaat uit van het idee dat elk mens, met al zijn of haar gedragingen, een uitdrukking is van fundamentele goedheid. We hebben ieder een essentie, die in wezen vrij en liefdevol is, en goed wil doen.
Doordat we echter allemaal in aanraking komen met vormen van lijden – klein of groot – ontwikkelen we van meet af aan reflexen en patronen om onszelf tegen dat lijden te beschermen. In dat proces verliezen we in meer of mindere mate het contact met en het vertrouwen in onze fundamentele goedheid en ware aard.
Zijnsoriëntatie gaat over het herontdekken en herstellen hiervan, zodat jouw eigen, unieke kwaliteiten weer toegankelijk voor jou worden en je ze kunt integreren in alle facetten van je leven.
De focus ligt op het herstellen van de verbinding met jezelf. In tegenstelling tot veel traditionele vormen van therapie, legt Zijnsoriëntatie daarbij de nadruk op het zijn in plaats van op het doen.
We hebben namelijk allerlei manieren om steeds te ontsnappen aan wat zich voordoet in elk moment, maar de belangrijkste voorwaarde om gelukkig te zijn is om geen strijd te hebben met wat zich aandient. Daarom is het belangrijk te leren om ons zoveel mogelijk open te stellen voor wat er in het nu gebeurt, en daar ontspannen aanwezig bij te zijn.